ctrl-alt-Development

Your hotkey to alternative software development

Essential Reading

There are many nice books out there, but a few of them contain such wisdom that I just must mention them here:

May '09
09

First meetup Dutch Groovy User Group

Het is donderdagavond en ik sta op het balkon van het schitterende pand van Lunatech Research met uitzicht op een heerlijke rustige omsloten tuin, weg van de drukte van het Rotterdamse verkeer. Terwijl ik een drankje krijg aangeboden, complimenteer ik organisator Erik Pragt met het vinden van deze locatie voor de eerste bijeenkomst van Nederlandse Groovy gebruikers groep.


Verslag van de eerste bijeenkomst van de Nederlandse Groovy User Group

Door E.Hooijmeijer
09-05-2009

Er staan twee onderwerpen op het programma vanavond. De eerste is een presentatie over hoe Groovy, Java Message Services en Flex gecombineerd kunnen worden tot een werkende applicatie. De tweede gaat over het construeren van domein specifieke talen met behulp van Groovy. Maar eerst doen we een voorstelrondje. De ongeveer 20 bezoekers van deze avond hebben enorm verschillende achtergronden, varieërend van web design specialisten en managers tot Java en C# programmeurs. Echter ze zijn allemaal geïnteresseerd in hoe Groovy hun leven beter en eenvoudiger kan maken.


De eerste presentatie, gegeven door Erik Pragt, is eigenlijk het resultaat van een onderzoek of er met Groovy ook andere dingen gemaakt kunnen worden dan de standaard 'boven op de database' applicaties waar Groovy bekend om is. Specifiek wilde hij twee plugins uitproberen, namelijk de Grails Java Message Service (JMS) plugin en de plugin voor Adobe Flex. Het resultaat van deze ingrediënten is een Chat cliënt en server waarbij de server gemaakt is in Groovy, de user interface in Flex en de communicatie onderling gedaan wordt doormiddel van JMS berichten. De korte samenvatting van zijn presentatie is dat het technisch goed werkt, het maken van de cliënt en de server eenvoudig is, maar dat het maken van de configuraties een erg precies werkje is waarbij foutmeldingen je of om de oren vliegen of gewoon worden ingeslikt.


De tweede presentatie over Domein Specifieke Talen (DSL) werd gegeven door Michel Vollebrecht. Hij wist netjes uit te leggen aan de hand van een aantal voorbeelden van wat een domein specifieke taal nu eigenlijk is. De meeste programmeertalen zijn overal geschikt voor, maar een DSL heeft extra specifieke abstracties, zoals bijvoorbeeld SQL voor het bevragen van databases of easyB voor het maken van unit tests. Daarna was het tijd om te zien hoe Groovy in vergelijking tot Java veel beter geschikt is voor het construeren van DSLs. Volgens Michel heeft Java twee manieren om extra abstracties te definiëren, namelijk classes en methods. Groovy biedt veel meer mogelijkheden in de vorm van operator overloading, catagories, het dynamisch omleiden van methoden en natuurlijk closures. Dit alles maakt hij aan de hand van twee cases en spectaculaire live coding duidelijk.


Na afloop van de presentaties is er nog meer dan genoeg tijd om te borrelen en ervaringen uit te wisselen. Kortom het was een zeer geslaagde avond!